Ambient in Dom plus

5 nasvetov za opremljanje prvega stanovanja


Zapustiti varno udobje doma in se preseliti v prvo stanovanje, je velik korak, ki te napolni z razburjenjem in občutkom nestrpnosti. Zaradi množice stvari, ki jih je treba opraviti, in številnih dokumentov, ki jih je treba izpolniti, je celoten proces lahko zelo stresen.

Medtem ko boste prvih nekaj dni živeli bolj iz škatle, nekaj elementov poskrbi, da boste v novem domu hitreje začutili domač občutek. Opremljanje prvega stanovanja ni zastrašujoče, če boste upoštevali 5 dekorativnih načel notranje opreme, ki vam bodo pomagala, da vam po vselitvi v prvo stanovanje ne bo prav ničesar manjkalo.

1. Kakovostna postelja in nekaj pohištva

Zelo poceni pohištvo je skušnjava, saj razmišljate, da je prvo stanovanje prehodno, predvsem pa boste pri nakupu prihranili mnogo denarja. Vendar je veliko bolje, da izberete bolj kakovostno pohištvo, ki bo dlje časa služilo vašim potrebam, bolje pa bo preneslo tudi prihodnje selitve. Dobra postelja z vzmetnico vam bo omogočala kakovosten počitek v hektičnem času selitve in tudi kasneje. Enako velja za ostali del bivalnih prostorov: kuhinjsko pohištvo, kavč in naslanjač lahko kupite nove ali iz druge roke. Z nekaj nege in pozornosti vam bo dobro služilo tudi več let.

Če boste varčevali pri lesenem delu postelje in ga izdelali iz lesenih palet, ne smete varčevati pri vzmetnici!

2. Pleskanje in tapete

Ali ste pravkar kupili svoje prvo stanovanje ali ga samo najeli, verjetno ga boste posodobili, osvežili ali vsaj spremenili barvno shemo, saj so okusi in želje različni. Sveža barva na stenah ne izboljša le videza prostorov, temveč ga v trenutku naredi bolj udobnega in prijetnega.

3. Zavese in žaluzije

Še eno področje, kjer je skušnjava zelo velika, da bi izbrali nekaj prehodnega. Mladi ljudje se pogosto izognemo zavesam, ker se nam zdijo nepotrebne. Če so okna v prostorih lepo simetrično razporejena, si omislite nežne zavese ob straneh, saj bodo omehčale prostor. Zavese dopolnite z notranjimi žaluzijami, ker ustvarijo prijetno svetlobo, pogosto pa so tudi nujno potrebne – še posebej v mestih.

4. Preproge in tekači

Preproge in talne obloge opredeljujejo različna območja, hkrati pa dodajajo toplino, barvo in teksturo.

5. Svetloba

Osvetlitev je bistvenega pomena pri opremljanju doma, ki da stanovanju izraz vašega stila. Prav tako bo svetloba okrepila ambient in videz vaših bivalnih prostorov po vaših željah. Prava razsvetljava bo v trenutku preoblikovala dolgočasno in pusto sobo v ambient, ki izžareva stil in eleganco.

 

Selitev v prvo stanovanje je razburljiva in očarljiva izkušnja, zato je še kako pomembno, da sestavite seznam vseh opravil, saj je organizacija bistvenega pomena. Ali opremljate popolnoma neopremljeno stanovanje ali pa le delno, vedno najprej natančno izmerite vse prostore, v prostore pa vrišite tudi obstoječe pohištvo. Šele z natančnim načrtom se podajte v nakupovanje novega pohištva, saj je nakup prevelike sedežne, prevelike pisalne mize, prevelikega ogledala zelo pogosta napaka. V salonu

Upamo, da bo teh 5 dekorativnih nasvetov in 9 hitrih namigov pripomoglo, da bodo že prvi dnevi v novem stanovanju prijetni in da boste novoopremljenim prostorom kmalu lahko rekli dom.

 

Vir: www.ambientdizajn.si