Ambient in Dom plus

Razstava Thonetovih stolov na sejmu Ambient Ljubljana

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalec Thonetovih stolov, bo letos svoje kose pohištva razstavljal tudi na sejmu Ambient. Skozi njih bo pripovedoval zanimive zgodbe o stolih in pokazal kako jim sam vdahne novo življenje.

Kdo sploh je Michael Thonet in kaj so Thonetovi stoli?

Michael Thonet je nemško-avstrijski izdelovalec pohištva, ki je deloval na Dunaju v 50. letih 19. stoletja. Po poklicu je bil sicer mizar, vendar je sam opravljal tudi delo dizajniranja, kar je bilo zelo redko in zavidanja vredno.

Posplošeno lahko rečemo, da je Thonetov stol vsak stol iz krivljenega bukovega lesa. To je pohištvo, ki je narejeno iz na različne načine ukrivljenih, večinoma okroglih lesenih palic. Te palice se ukrivijo v posebnih orodjih, še prej pa jih je treba dolgo kuhati v vroči vodi, zato da se les zmehča in ga je mogoče upogniti.

Razstavo Oživljene krivine, Jurija Riharja si boste lahko v živo ogledali na sejmu Ambient Ljubljana, od 5. do 9. oktobra na Gospodarskem razstavišču.