Ambient in Dom plus

32. Sejem Ambient in Dom plus uradno odprt

Danes smo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli 32. Sejem Ambient in Dom plus, sejem notranje opreme in graditeljstva. Na slovesnosti ga je odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han. Na njem pa smo podelili tudi nagrade in priznanja za oblikovalske presežke letošnjega sejma.

Minister Han je v svojem nagovoru izpostavil: »V današnjem svetu množične proizvodnje je pogosto prav oblikovanje in izgled izdelka tisto, kar ustvari uspešno zgodbo in prodajo. Še toliko bolj pa me veseli, da nagrade TOP IDEJE podpirajo kreacije mladih obetavnih kreativcev. Tako v ospredje postavljate ustvarjalni kapital mladih in prav pri mladih, ki so naša prihodnost, moramo spodbujati kreativnost in podjetniško miselnost.« Poleg tega je poudaril še pomen lesnopredelovalne industrije, ki tudi zaradi aktivnosti ministrstva izkazuje vedno boljše rezultate in gradbeništva, ki s svojimi multiplikativnimi učinki pomembno prispeva h gospodarski rasti, še posebno pa bo ključno pri obnovi po poplavah.

NAGRADE IN PRIZNANJA 31. Ambienta Ljubljana

Top ideje – borza oblikovanja – tri priznanja za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih 12. Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi – Janez Mesarič, Dejan Kos in Kaja Strle:

  • SEBASTIJAN KMET, za hidroponični sistem za gojenje zelenjave

Utemeljitev komisije: Inovativna ideja, ki je vsekakor vizija prihodnosti. Sistem, ki gojenje zelenjave v teh nepredvidljivih časih približa vsakemu posamezniku.

  • PRIMOŽ POLH za Kntregca otroške mizice in stole

Utemeljitev komisije: Precizna izdelava in eleganten videz izdelkov.

  • NINA SAVIČ, za Jugošik

Utemeljitev komisije: Inovativna interpretacija starih pohištvenih kosov, ideja, ki spodbuja trajnostno miselnost in ustvarja občutek nostalgije.

 

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2024« – komisija v sestavi predsednik Jurij Dobrila, Nika Curk in Jani Bavčer je odločila, da nagrado letos prejme:

  • Jurij Rihar za Thonetove stole

Utemeljitev komisije: Jurij Rihar, mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo, je eden največjih poznavalcev Thonetovega pohištva v vseh variacijah del znamenitega avtorja. Pohištvo, nabrano iz različnih okolij, je večinoma v slabem stanju, zato je vsak izdelek svojevrsten ustvarjalni izziv. Med oživljenimi kosi prevladujejo sedežno pohištvo, gugalniki, stoli in otroški stoli. Mojster Rihar svoje oživljanje bukovih krivin izvaja z izjemno predanostjo in na zavidanja visoki strokovni ravni. Njegov prispevek slovenskemu oblikovanju je predvsem dejstvo, da slovenskim pohištvenim izdelkom, ki bi jih običajno zavrgli, daje novo življenje in to po vseh plateh presega raven večine sodobnih izdelkov. S tem postavlja smeri novih razmislekov, ki si vedno močneje utirajo pot v vsakdanje okolje in tudi v oblikovalske procese.

 

FOTOGRAFIJE NAGRAJENCEV NAJDETE TUKAJ.

Sejem poteka od danes pa vse do nedelje, 12. novembra. Predstavljalo se bo prek 160 podjetij iz 18 držav. Obiskovalci sejma lahko pričakujejo raznoliko ponudbo notranje opreme, med drugim notranjega pohištva, zunanjega vrtnega pohištva, dekorativnih svetil in ponudbo s področja graditeljstva. V ospredju letošnjega sejma so opremljanje, gradnja doma in oblikovalske rešitve ter še kako pomembne učinkovite energetske rešitve.

Celoten spremljevalni program najdete TUKAJ.

ODPIRALNI ČAS

  • sreda, 8. november – sobota, 11. november 2023: 10.00 – 19.00
  • nedelja, 12. november 2023: 10.00 – 18.00

 

Vabljeni, da se kot predstavnik medijev zaradi elektronskega sistema vstopa akreditirate.

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Ina Unuk, PR in marketing

01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si