Ambient in Dom plus

Nagrade in priznanja 32. Sejma Ambient in Dom plus

Top ideje — 12. razstava in borza kreacij mladih in obetavnih kreativcev

Top ideje v ospredje postavljajo zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Ob tem ne gre zgolj za iskanje izdelkov ali medijsko izpostavljenost posameznikov, temveč za širše multidisciplinarno sodelovanje različnih deležnikov, ki naj skupaj iščejo rešitve za prihodnost.

Prispele rešitve so tudi letos sveže in kvalitetne. Odražajo znanje, trud, pogumne odločitve in tehnološko dovršenost izvedbe. Prevladuje zelena miselnost in razgradljivi, reciklabilni materiali. Predvsem so tu izdelki iz lesa, različnih vrst kovin, stekla, polimerov in celo iz 3D tiskanega betona. Precejšnjo različnost v odgovorih na kompleksnost časa letos dopolnjuje še častni gost dogodka Studio AINO, ki svojo ustvarjalno pot gradi na povezavi arhitekture in obrti. Na koncu naj dodamo še, da je pot vseh ustvarjalcev tesno povezana z željo prodora na trg. Za uresničitev tega cilja pa potrebujejo podporo ustvarjalne družbe.

Posebni gost Top idej

STUDIO AINO

Ustvarjanje v studiu Aino je vezano na svojstveno filozofijo. Sprva je bila to povezava arhitekture in obrti, ki nato vključi še unikatno oblikovanje. Pri snovanju ves čas iščejo, preverjajo, dvomijo in iščejo detajl. Ob tem pa resnica studia ostaja material, ki svojimi značilnostmi narekuje obliko in pogojuje uporabo. Najmanj v smislu aktualne okoljske krize morda lahko rečemo, da gre za pravo pot že od začetkov ustvarjalne poti. Njihova dela so zato s časom postajala vedno bolj opažena in nagrajena tudi v okviru naše oblikovalske borze.

Posebni gost Ambienta

Blagovna znamka CONNUBIA

Connubia je mlada in sodobna blagovna znamka skupine Calligaris. Navdihnil ga je novi koncept #connubity, bistveni del DNK znamke, ki uteleša njen duh in to, kar predstavlja: ustvarjanje nove skupnosti ljudi, ki jih povezuje ista strast do svežega in dinamičnega dizajna.

Connubia daje priložnost in spodbuja mlade podjetnike in oblikovalce k oblikovanju in načrtovanju izdelkov, da postanejo bolj #kreativni, #podjetni in #drzni ter delijo svoje ideje.

Koncept, ki ga lahko razberemo iz imena Connubia (latinsko: zakonska zveza, poroka), govori o srečanjih in strasteh, vezeh in naklonjenosti. Logotip, ki nas v svoji preprostosti vrača k konceptu družabnosti: trije stoli okoli mize, najbolj neposredna in jedrnata predstavitev srečanja, povezanosti. In prav s sedenjem za mizo, drug poleg drugega, se rojevajo prijateljstva in nova poznanstva. Pohištvo Connubia postavi v središče radovedne mlade in manj mlade ljudi, ki nikoli ne izgubijo veselja do sodobnega oblikovanja. Ustvarili smo pohištvo, ki bi lahko dodalo vrednost času, ki ga preživite doma.

TOP ARHITEKT – arhitekturno svetovanja

Na voljo so vam brezplačna arhitekturna svetovanja v sklopu projekta Top arhitekt. Ob predhodni prijavi na spletni strani na 30-minutni termin, vam svetovalci vse dni sejma predlagajo ideje za prenovo doma. Da boste lahko ta čas čim bolj učinkovito izkoristili, prinesite s seboj bodisi na papirju ali pa na USB ključu načrte, skice, fotografije.

Prenovite kopalnico z MERKURjevimi mojstri

S celovito storitvijo REČENO STORJENO v MERKURju poskrbimo za prenovo vašega doma – vse od ideje do realizacije. Storitev vključuje svetovanje, kakovostno izbiro materiala, ogled na domu, izris, hitro izvedbo, plačilo na obroke ter jamstvo na opravljeno delo. Obiščite spletno stran MERKUR, Delo prepustite izkušenim MERKURjevim mojstrom, vi pa se prepustite uživanju.

 

BREZPLAČNA NEODVISNA STROKOVNA SVETOVANJA

Gradbeni inštitut ZRMK

Vse dni sejma so na voljo strokovnjaki GI ZRMK, ki svetujejo glede gradnje in prenove stanovanjskih hiš in stanovanj, notranje opreme bivalnih prostorov ter zdravega bivalnega okolja.

Potekale bodo tudi samodejne predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj nič-energijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energetsko prenovo stavb, s sodobnimi sistemih ogrevanja, hlajenja in prezračevanje …

 

Mreža Ensvet – Eko sklad

Eko sklad se zaveda pomembne in odgovorne naloge, da pomaga pri aktivnostih, ki so povezane z varstvom narave. Dosedanje izkušnje in primere dobre prakse želijo še nadgraditi z novimi dognanji in ukrepi, ki izboljšujejo stanje okolja. Prehod na obnovljive vire energije, učinkovita raba energije, ravnanje z odpadki, odpadnimi vodami, trajna mobilnost in ozaveščanje javnosti predstavljajo izziv zaposlenim.

Z brezplačnimi nasveti in razgovori pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah.

 

RAZSTAVE

Šolski center Ljubljana / VIŠJA STROKOVNA ŠOLA  program Oblikovanje materialov

Na Višji strokovni šoli Šolskega centra Ljubljana izvajamo izredno zanimiv in perspektiven program Oblikovanje materialov. Znanja s tega področja danes najdemo v vsakem proizvodnem sektorju v smislu vsebine, izražanja, vzbujanja čustev, tehničnih in funkcionalnih vidikov. Naš program se v nadaljevanju deli na dve smeri, oblikovanje lesa in oblikovanje kovine in polimerov. Izredno ponosna sem, da na Sejmu Ambient in Dom plus lahko predstavimo dela študentov obeh smeri. Leseni izdelki so nastali v povezavi z Rokodelskim centrom Ribnica. Kovinski pohištveni elementi pa so nastali v sodelovanju s podjetjem Voga d.o.o.. Naš slogan namreč je »povezani v znanju«.  Prav s to povezavo smo pridobili znanja o tradiciji in slovenskem izročilu ter o sodobnih trendih oblikovanja materialov na področju kovinsko predelovalne industrije. Rezultati dela naših študentov – bodočih inženirjev oblikovanja pa so tako postali vidni.

Šolski center Ljubljana / SREDNJA LESARSKA ŠOLA

Pedagoški delavci z učenjem in vzgojo spoštujemo drugačnost ter možnost za razvoj vsakega posameznika, iščemo skrite talente in vzpodbujamo ustvarjalnost. Naši dijaki s svojimi projekti dokazujejo, da se bodo lahko z dobro zasnovo, idejami, inovativnostjo, drugačnim razmišljanjem ter z novim oblikovalskim in drugim znanjem uvrščali med uspešne in najboljše. Smiselno povezovanje teorije in praktičnega dela v šolskih delavnicah ter intenzivno sodelovanje s podjetji, ki podpirajo delo na šoli, nam omogočata, da se lahko širši javnosti ponosno predstavimo z dijaki in njihovimi izdelki, ki bi nam jih marsikje zavidali.

Tako kot podjetja smo tudi šole pred velikimi izzivi. Za rast in razvoj je ključnega pomena biti prepoznaven. Sejem je oblika združevanja ljudi, potreb in želja na eni strani ter ustreznih rešitev na drugi, obenem pa predstavlja stičišče ponudbe in povpraševanja. Sodelovanje na sejemski prireditvi dijakom omogoča promocijo in stik s trenutnimi trendi v stroki. Največja nagrada za vložen trud vsem razstavljavcem vsekakor pomenijo številni obiskovalci. Sodelovanje na sejmu je lahko potrditev, da so zaposleni s strokovnim, inovativnim in dijaku prijaznim poučevanjem na pravi poti, prav tako pa je to spodbuda za nadaljnje uspešno delo. Predvsem pa je priznanje pohvala vsem našim dijakom, ki s srcem in predanostjo zastopajo našo šolo.

Razstava projekta Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo

Na pobudo UL smo se na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v prvi fazi raziskovanja srečali z izzivom identifikacije ključnih problemov obolelih z multiplo sklerozo v različnih fazah simptomov bolezni, v nadaljevanju pa z načrtovanjem idejnih osnutkov za izboljšano uporabniško izkušnjo obolelih, njihovih skrbnikov in drugih deležnikov.

Raziskovalni del projekta je temeljil na preverjanju izhodiščne hipoteze, da se oboleli z multiplo sklerozo izogibajo uporabi pripomočkov, saj jih ti zaradi medicinskega videza in neprilagojenosti različnim kontekstom uporabe stigmatizirajo. Slednje je toliko večji problem, saj bi redna uporaba pripomočkov lahko upočasnjevala napredek bolezni in izboljševala kvaliteto življenja obolelih in bližnjih.

Predstavljamo enajst konceptov, katerih rešitve odgovarjajo na različna v raziskovalnem procesu identificirana kritična področja:
• nestigmatizirana uporaba pripomočkov pri hoji, tudi v kontekstu posebnih priložnosti;
• življenje s prekomerno in nenadno utrujenostjo obolelih med vsakodnevnimi aktivnostmi;
• ohranjanje ravnotežja z olajšanjem premikanja in prenašanja težjih stvari ter drugih predmetov
znotraj in izven doma;
• olajšano nameščanje zaščite v času mesečnega perila;
• omogočena možnost ličenja in nanašanje nakita za različne priložnosti;
• olajšana priprava obrokov.

Razstava fotografij na lesu: Lesene in celostne zunanje preobrazbe

Podjetje Mizarstvo Kos postavlja na ogled potujočo razstavo celostno načrtovanih in izvedenih preobrazb, zasnovanih za izboljšanje kakovosti bivanja na prostem. Fotografije prej-potem vizualizirajo izdelke mizarskih mojstrov ter predstavljajo zunanje ureditve slovenskih domov in podjetij. Razstava je doživetje z materijo lesa, ki temelji na trajnostnem poslovanju, predelavi lokalnega lesa in nizkem ogljičnem odtisu. Namenjena je vsem ljubiteljem gozda in dreves, saj spodbuja k vgradnji in uporabi lesa ter drugih naravnih materialov, prijaznih do okolja in ljudi.

Razstava je dopolnjena z eksponatom muzeja Lesarius, ki predstavlja lesarsko obrt kot nesnovno kulturno dediščino naših prednikov. Z aplikacijo razširjene resničnosti obiskovalci mobilno napravo usmerijo proti leseni tarči in se poučijo o poklicih kolarja, tesarja, mizarja, sodarja, strugarja, rezbarja in pletarja.

JURIJ RIHAR – Razstava Thonetovih stolov

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalcev Thonetovega pohištva, bo letos svoje kose razstavljal tudi na sejmu Ambient Ljubljana. Skozi razstavo bo pripovedoval zanimive zgodbe o pohištvu in pokazal kako jim sam vdahne novo življenje.

BIOTEHNIŠKA FAKULTETA – Čar lesa

Z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov skupaj z Društvom za zaščito lesa Slovenije in Svetom za les že štirinajsto leto zapored organiziramo prireditev Čar lesa. S prireditvami Čar lesa promoviramo in spodbujamo predelavo in rabo lesa. Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov. Izdelki iz lesa največ prispevajo k varovanju okolja in znižanju emisije ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb. Zato postaja les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno spodbujala »zeleno« lokalno gospodarstvo, kar je še zlasti pomembno za Slovenijo.

 

REUNICA – Obnovljeno pohištvo

Na Ambientu Ljubljana bosta na razstavi obnovljenega pohištva prikazala, kako vsak kos dobi novo priložnost in znova zaživi v polnem sijaju. Poslanstvo Reunice je ohraniti našo dediščino, ki se skriva v pohištvu. Ker, če je ne bomo ohranili, bomo z njo izginili tudi mi.