Ambient in Dom plus

32. Sejem Ambient in Dom plus

Od 8. do 12. novembra bo na Gospodarskem razstavišču potekal Sejem Ambient in Dom plus, 32. sejem notranje opreme in graditeljstva. Na sejmu bo prek 160 podjetij iz 18 držav predstavljalo trende v svetu oblikovanja. Obiskovalci sejma lahko pričakujejo raznoliko ponudbo notranje opreme, med drugim notranjega pohištva, zunanjega vrtnega pohištva, dekorativnih svetil in ponudbo s področja graditeljstva. V ospredju letošnjega sejma so opremljanje, gradnja doma in oblikovalske rešitve ter še kako pomembne učinkovite energetske rešitve.

Tudi letos sejem spremlja bogat spremljevalni program:

 • 12. TOP IDEJE

Razstava in borza kreacij mladih in obetavnih kreativcev. Top ideje v ospredje postavljajo zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Prispele rešitve so tudi letos sveže in kvalitetne. Odražajo znanje, trud, pogumne odločitve in tehnološko dovršenost izvedbe. Prevladuje zelena miselnost in razgradljivi, reciklabilni materiali. Predvsem so tu izdelki iz lesa, različnih vrst kovin, stekla, polimerov in celo iz 3D tiskanega betona.

Več o letošnjih kreativcih si lahko preberete TUKAJ.

 • Posebni gost TOP IDEJSTUDIO AINO

Ustvarjanje v Studiu Aino je vezano na svojstveno filozofijo. Sprva je bila to povezava arhitekture in obrti, ki nato vključi še unikatno oblikovanje. Pri snovanju ves čas preverjajo, dvomijo in iščejo detajle, v središču pa ostaja material, ki svojimi značilnostmi narekuje obliko in pogojuje uporabo. Njihova dela so zato s časom postala vedno bolj opažena in nagrajena tudi v okviru oblikovalske borze Top ideje.

 • Posebni gost sejma Blagovna znamka CONNUBIA

Connubia je mlada in sodobna blagovna znamka skupine Calligaris. Predstavlja ustvarjanje nove skupnosti ljudi, ki jih povezuje ista strast do svežega in dinamičnega dizajna. Izdelki Connubia imajo preprosto, funkcionalno obliko, kjer barva izraža vitalnost in osebnost. To so izdelki, ki želijo biti okolju prijazni z uporabo vedno bolj okolju prijaznih materialov in z majhnim vplivom na okolje.

BREZPLAČNA SVETOVANJA

 • TOP ARHITEKT: Na voljo so brezplačna arhitekturna svetovanja v sklopu projekta Top arhitekt. Ob predhodni prijavi na spletni strani na 30-minutni termin, svetovalci vse dni sejma predlagajo ideje za prenovo doma. Več o letošnjih arhitektih si lahko preberete TUKAJ.
 • Brezplačni 3D izris kopalnice v MERKURjevem kotičku.
 • Vse dni sejma so na voljo brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Mreže EN SVET – Eko sklada.

RAZSTAVE

 • Šolski center Ljubljana / VIŠJA STROKOVNA ŠOLA program Oblikovanje materialov

Na Višji strokovni šoli Šolskega centra Ljubljana izvajajo perspektiven program Oblikovanje materialov, ki se deli na dve smeri, oblikovanje lesa in oblikovanje kovine in polimerov. Predstavili bodo dela študentov. Leseni izdelki so nastali v povezavi z Rokodelskim centrom Ribnica, kovinski pohištveni elementi pa v sodelovanju s podjetjem Voga d.o.o. Njihov slogan je namreč »povezani v znanju«. Prav s to povezavo so pridobili znanja o tradiciji in slovenskem izročilu ter o sodobnih trendih oblikovanja materialov na področju kovinsko predelovalne industrije.

 • Šolski center Ljubljana / SREDNJA LESARSKA ŠOLA

Dijaki s svojimi projekti dokazujejo, da se bodo lahko z dobro zasnovo, idejami, inovativnostjo, drugačnim razmišljanjem ter z novim oblikovalskim in drugim znanjem uvrščali med uspešne in najboljše. Smiselno povezovanje teorije in praktičnega dela v šolskih delavnicah ter intenzivno sodelovanje s podjetji, ki podpirajo delo na šoli, omogočajo, da se lahko širši javnosti predstavijo s svojimi izdelki. Sodelovanje na sejemski prireditvi dijakom omogoča promocijo in stik s trenutnimi trendi v stroki.

 • Razstava projekta Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo

Na pobudo Univerza v Ljubljani so se na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v prvi fazi raziskovanja srečali z izzivom identifikacije ključnih problemov obolelih z multiplo sklerozo v različnih fazah simptomov bolezni, v nadaljevanju pa z načrtovanjem idejnih osnutkov za izboljšano uporabniško izkušnjo obolelih, njihovih skrbnikov in drugih deležnikov. Na sejmu bodo predstavili celoten projekt.

 • BIOTEHNIŠKA FAKULTETA – Čar lesa:

Z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les  organizira razstavo Čar lesa. Z njo želijo promovirati in spodbujati predelavo in rabo lesa. Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov.

 • Razstava fotografij na lesu: Lesene in celostne zunanje preobrazbe (Mizarstvo Kos)

Podjetje Mizarstvo Kos postavlja na ogled potujočo razstavo celostno načrtovanih in izvedenih                  preobrazb, zasnovanih za izboljšanje kakovosti bivanja na prostem. Fotografije prej-potem vizualizirajo izdelke mizarskih mojstrov ter predstavljajo zunanje ureditve slovenskih domov in podjetij. Razstava je doživetje z materijo lesa, ki temelji na trajnostnem poslovanju, predelavi lokalnega lesa in nizkem ogljičnem odtisu.

Razstava je dopolnjena z eksponatom muzeja Lesarius, ki predstavlja lesarsko obrt kot nesnovno kulturno dediščino naših prednikov. Z aplikacijo razširjene resničnosti obiskovalci mobilno napravo usmerijo proti leseni tarči in se poučijo o poklicih kolarja, tesarja, mizarja, sodarja, strugarja, rezbarja in pletarja.

 • JURIJ RIHAR – Razstava Thonetovih stolov

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalcev Thonetovega pohištva, bo letos svoje kose razstavljal tudi na sejmu Ambient Ljubljana. Skozi razstavo bo pripovedoval zanimive zgodbe o pohištvu in pokazal kako jim sam vdahne novo življenje.

 • REUNICA – Obnovljeno pohištvo

Na Ambientu Ljubljana bosta na razstavi obnovljenega pohištva prikazala, kako vsak kos dobi novo priložnost in znova zaživi v polnem sijaju. Poslanstvo Reunice je ohraniti našo dediščino, ki se skriva v pohištvu. Ker, če je ne bomo ohranili, bomo z njo izginili tudi mi.

 

 

 

 

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA

 • sreda, 8. november – sobota, 11. november 2023: 10.00 – 19.00
 • nedelja, 12. november 2023: 10.00 – 18.00

 

Redna vstopnica znaša 9 €, v spletni predprodaji 7 €.

Vstopnica, kupljena v spletni prodaji, vključuje prevoz z LPP mestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma.

Vabljeni, da se kot predstavnik medijev zaradi elektronskega sistema vstopa akreditirate.

 

Za vašo medijsko pozornost, najavo dogodkov, obisk naših prireditev ter poročanje o njih se vam najlepše zahvaljujemo.

Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Ina Unuk, PR in marketing

01 300 26 26, ina.unuk@gr-sejem.si