Ambient in Dom plus

12. Top ideje – razstava in borza mladih inovativnih ustvarjalcev

Top ideje v ospredje postavljajo zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Ob tem ne gre zgolj za iskanje izdelkov ali medijsko izpostavljenost posameznikov, temveč za širše multidisciplinarno sodelovanje različnih deležnikov, ki naj skupaj iščejo rešitve za prihodnost.

Prispele rešitve so tudi letos sveže in kvalitetne. Odražajo znanje, trud, pogumne odločitve in tehnološko dovršenost izvedbe. Prevladuje zelena miselnost in razgradljivi, reciklabilni materiali. Predvsem so tu izdelki iz lesa, različnih vrst kovin, stekla, polimerov in celo iz 3D tiskanega betona. Precejšnjo različnost v odgovorih na kompleksnost časa letos dopolnjuje še častni gost dogodka Studio AINO, ki svojo ustvarjalno pot gradi na povezavi arhitekture in obrti. Na koncu naj dodamo še, da je pot vseh ustvarjalcev tesno povezana z željo prodora na trg. Za uresničitev tega cilja pa potrebujejo podporo ustvarjalne družbe.

Na 12. Top idejah se predstavlja 27 mladih inovativnih ustvarjalcev.

1. Srednja lesarska šola

E-pošta: gabrijela.dolensek@sclj.si

Večnamenski počivalnik Soft

Večnamenski počivalnik Soft je nastal v okviru maturitetne projektne naloge v šolskem letu 2022/23. Mentorica je bila Bernarda Jernejc, univ. dipl. inž. les. Avtor Mark Tomšič Tekavčič se je lotil tehnološko zahtevnega izziva lameliranja hrastovega furnirja, da bi dobil sodobno, organsko in ergonomsko obliko večnamenskega naslanjača, kombiniranega z zabavno sestavljanko iz različnih, v blago oblečenih, penastih oblik, ki dopolnjujejo in nadgrajujejo funkcionalnost osnovnega izdelka.

2. Mizarstvo Damijan Vončina s.p.

E-pošta: damijanvoncina@gmail.com

Lesene kljuke (KOPC)

Lesene kljuke za notranja vrata in okna (KOPC). Lesene kljuke (KOPC) za notranja vrata in okna so pretežno ročno izdelana iz domačih vrst lesa kot so hrast, jesen, oreh in češnja. Lakirane so s kakovostnim lakom ali oljena. Njihova preizkušena trpežnost je primerljiva s kljukami izdelanimi iz drugih materialov. V zadnjem času smo dodali še dvamodela kljuk (Eva in Olivija).

3. Primož Polh / Kntregca

E-pošta: info.kntregca@gmail.com

Kntregca, otroški stolčki in mizice

Kntregca je mizarska ustvarjalnica otroških stolčkov in mizic. Naši izdelki so minimalističnega, retro dizajna. So ročno narejeni iz slovenskega masivnega lesa. Estetski. Trajnostni. Brezčasni. Kntregca je zgodba, ki jo pišem Primož skupaj z ženo Ano. Sem diplomirani inženir lesarstva. Po duši mizar, zbiratelj starin in poznavalec lokalne zgodovine. Les je naše največje naravno bogastvo, zanimanje in spoštovanje do njega moramo gojiti že od malih nog.

4., 5. Jernej Kropej

E-pošta: jernej.kropej@gmail.com

Kolekcija drobnega lesenega pohištva

Kolekcijo sestavljajo različni premišljeno oblikovani leseni izdelki kot so: ergonomsko prilagodljiva meditacijska pručka, božično drevo, ki se postavi ob steno, zaradi česar ne zavzema veliko prostora, zelo okreten in prilagodljiv poganjalček za male dirkalce, kot »puzzle« sestavljivi modularni stolček Tatami, otroški gugalnik morski pes, ki na hrbtu zaziba v pustolovščino do dve osebi …

6. Romeo Stubelj

E-pošta: romeo_stubelj@hotmail.com

Oblazinjeni stol WORK No. 18

Izhajam iz svojih umetniških del, t.j. tridimenzionalnih kolažev. Oblazinjeni del stola tvori slikarsko platno, čez katerega so položene plasti zračnih mehurčkov, ki se uporabljajo za zaščito pri embaliranju. Čez so nato poveznjene plasti papirja in drugih materialov, ki so pripeti na okvir platna. K temu sem dodal kovinski del (noge) in lesena vmesna člena, ki spajata ostala dva dela skupaj. Pri svojih delih uporabljam že uporabljene, odvržene materiale, ki se v funkciji novega predrugačijo.

7. Nina Savič

E-pošta: nina@jugosik.com

Jugošik

Svetila in pohištvo ‘Jugošik’ naslavljajo izziv zavržene notranje opreme iz časa bivše Jugoslavije, ki ob prenovi zaradi nedelovanja, stila ali spremenjenih potreb bivanja pristanejo na kupu za kosovni odvoz. Starim kosom podaljšamo življenjsko dobo tako, da jih shranimo, očistimo in razstavimo, nato pa uporabimo pri sestavljanju novih unikatnih kombinacij. Trajnostni in po meri sestavljeni izdelki v sodoben ambient vnesejo dušo, toplino in kanček nostalgije.

8. Rosara, Sara Petek s.p.

E-pošta: info@rosara-decor.si

Namizne svetilke

Namizna lučka Sirius je bila zasnovana izpod mojih rok. Zaželela sem si malce bolj luksuznega pridiha z klasičnim stilom, ki se odlično poda v različna okolja. Lučka bo izstopala tako v modernem kot tudi v vintage / retro stilu. Izbrala sem dve drevesni vrsti, ki sta najbolj priljubljeni in odlično sovpadata z betonom oz. sivo obarvanim kremenitom. To sta oreh in hrast. Kosi lesa so unikatni, edinstveni niti en kos lesa ni enak drugemu, kar pomeni, da je prav vsaka lučka unikatna in samo svoja.

9., 10. Jan Pangerc / Pangerc Design

E-pošta: jan.pangerc@gmail.com

Lebdeča luč in kolekcija lesenih izdelkov (jedilna miza in namizne svetilke)

Lebdeča luč je elegantna in zelo praktična. V prostoru deluje zelo nemoteče hkrati pa oddaja močno svetlobo kar je najpomembnejše. Izdelujem tudi unikatne lesene izdelke, ki so narejeni popolnoma po vaši meri.

11. Robert Gomišček

E-pošta: robert@linea-r.si

ypsichair.com

Letošnji novosti v kreativni družini Ypsichair sta leseno podnožje za mizo in Ypsi stol z ročnimi opirali. Ypsi miza je nadaljevanje originalnosti pri izvedbi osnovnih elementov jedilnega prostora. Z Ypsi stolom tvori zaključeno jedilno garnituro. Ypsi stolu sem oblikoval in izdelal ročna opirala ter ima tako odslej dve verziji z ali brez opiral.

12. ŠTOKWENZEL Aleš Wenzel s.p.

E-pošta: ales@stokwenzel.com

Oživljamo dediščino vinarstva

Med stoletnimi zidovi mogočne baročne zidanice z imenom ŠTOK, nekoč vinogradniškim posestvom, živimo družina Wenzel. Iz starih zavrženih vinskih sodov, barik sodov ter steklenic, se rojevajo oblikovalski izdelki blagovne znamke ŠtokWenzel. Doge in drugi deli zavrženih sodov, ki so jim desetletja vinskih poljubov podarila edinstveno barvo in teksturo, ponovno zaživijo kot svetila, pohištvo, uporabni predmeti ali modni dodatki.

13. Sara Kresal

E-pošta: info@studio-kresal.eu

Nočna omarica Dreamy

Steklena nočna omarica Dreamy harmonično združuje navadno steklo z rebrastim steklom. Dreamy uteleša subtilno eleganco in prosojnost, njena zasnova in občutek lahkotnosti sta kot nalašč za sodobne interierje, kjer se prepletata eleganca in minimalizem. Ne le, da zagotavlja funkcionalnost, v vsak dom prinaša tudi estetsko dovršenost – naj prostor zasije z brezčasno lepoto stekla.

14. Jasna Lukanc

E-pošta: jasna.lukanc@gmail.com

Steklene hišne številke_Alles Klar

Steklene hišne številke oživljajo odpadno steklo s kombinacijo ročnega dela in talilne peči. Uporabljam ravne kose odpadnega stekla, oksidne barve, kovinske elemente, naravne materiale… S harmonijo med idejo, materialom in fizikalnimi lastnostmi ustvarjam edinstvene, uporabne, okolju prijazne in reciklirane izdelke. Ročna izdelava prinaša osebno noto, tako so neponovljive steklene hišne številke – trajnostno umetniško delo.

15. Mitja Lukanc

E-pošta: mitja.lukanc@gmail.com

Odtisi rok v steklu

Projekt »Odtisi rok v steklu« združuje umetnost, medosebne odnose in trajnost. Temelji na povezovanju ljudi prek odtisov rok, ki ohranjajo trenutke, energijo in večnost. S tem omogočamo ustvarjanje osebnih odtisov, kar prinaša edinstvenost vsakega. Koncept spodbuja ohranjanje medosebnih vezi in čustveno izražanje skozi umetnost. Osvetlitev dodaja vizualno privlačnost in ustvari edinstveno vzdušje.

16. Jan Trček

E-pošta: jan.trcek@woodano.com

Klubska mizica Bog Oak in umivalnik Oval

Mizica: Izdelana iz hrastovega lesa, ki je skoraj 600let ležal pod zemljo. Gre za hrastov les, katerega beljava je propadla, jedrovina pa je potemnela zaradi reakcije z železovimi ioni v vlažnih tleh. Imenujemo ga subfosilni hrast (bog oak). Barva lesa je popolnoma naravna brez pigmentov. V plošči so ročno vdelani medeninasti metuljčki, podnožje je izdelano iz medenine in je lakirano.

Umivalnik: V celoti ročno izdelan iz enega kosa orehovega lesa, lakiran in popolnoma odporen na vodo.

17. Valentin Kavčič

E-pošta: valentin@kavcic-furniture.com

Hangy, CastaChestnut

Hangy je modularna dekorativna stena, ki združuje obešalnik, garderobno omaro, sedalno površino in polico v zgolj 0,1 m2. Poleg funkcionalnosti omogoča tudi prilagoditev s stilskimi lesenimi elementi ter izbiro lastnih motivov. CastaChestnut Unikatna lesena posoda iz lesa divjega kostanja, oblikovana po naravnem robu lesa, očara s svojo rustikalno naravnostjo. Njena edinstvena oblika sledi naravnemu profilu lesa, kar poudari njeno avtentičnost in toplino divjega kostanja.

18. Malin Titorič

E-pošta: forestone.info@gmail.com

Dvojna klubska mizica iz granita BONITA

BONITA je dizajn klubske mizice, ki združuje naravno lepoto kamna in sodoben pristop k oblikovanju multifunkcionalnega pohištva. Dvojna klubska mizica iz granita lahko v prostoru stoji povezano ali ločeno – po željah posameznika. Namizni plošči sta oblikovani iz trpežnega in cenjenega granita (izbor kamna se sicer lahko prilagodi želji stranke). Poseben detajl dizajna granitne mizice BONITA pa predstavlja tudi ročno krivljeno in zvarjeno železno podnožje.

19. Peter Rener

E-pošta: peterrener@gmail.com

Lightning

Nosilec za kitaro Guitar God »Lightning« z integrirano LED lučjo ročno izdelan iz lesa smreke, lužen ter lakiran. Nosilec je primeren za vse vrste klasičnih in akustičnih kitar. Napajanje LED traku na USB kabel. Osvetlitev ne poškoduje laka. Na vrhu je pritrjen trak, ki preprečuje, da bi se kitara prevrnila na tla in poškodovala.

20. Simon design

E-pošta: oblikovanje.lesa@gmail.com

Mini solarna sušilnica

Mini solarna sušilnica izkorišča sončno energijo za segrevanje zraka in poganjanje dveh ventilatorjev. Grelni kanal pretvarja sončno energijo v toplotno, zaradi česar se zrak v sušilnici segreje za približno 10 stopinj Celzija. Nerjaveča jeklena mreža omogoča varno sušenje sadja in zelišč. Izdelek je plod lastnega razvoja, prejel je nagrado natečaja Inspiration – Start – Go! v kategoriji naj podjetniških idej.

21. Tadej Šarabon Štojs

E-pošta: tadej.stojs@gmail.com

Vrtljiv stol Revolve Junior

Revolve Junior je edinstven okolju prijazen stol za najmlajše. Ustvarjen je iz odpadne žagovine in veziva na vodni osnovi. To edinstveno taktilno lesno tvorivo ne vsebuje hlapnih organskih topil. Revolve ne le spodbuja okoljske odgovornosti, ampak tudi ponuja edinstveno izkušnjo sedenja. Sedežni naklon je zasnovan za pravilno držo. Njegova okrogla oblika pa poskrbi za vrtenje in mu doda edinstven element zabave. Je provokativni oblikovalski kos namenjen razmisleku o obliki in trajnosti.

22. Jan Mihelič

E-pošta: Jan@ironwood.design

Miza “Dimensional”

Poudarek linije Peró, del katere je tudi predstavljena miza, temelji na ideji oz. zgodbi, ki združuje dolgoletno tradicijo obdelave masivnega lesa in sodobnih tehnoloških pristopov, hkrati pa riše nove smernice v oblikovanju pohištva. Miza “Dimensional” s svojo elegantno zasnovo in geometrijskimi linijami poskrbi, da s svojo prisotnostjo ne ostane neopažena, ni le kos pohištva, marveč osrednji element prostora, kos, okoli katerega se družimo, pletemo nove vezi in ustvarjamo spomine.

23. Boštjan Pečnik

E-pošta: bostjan.pecnik@gmail.com

Mizica Monstera

Oblika mizice sledi naravni obliki listu Monstere. Za izdelavo mizice sem izbral oljen orehov furnir spojen v orientaciji žil, stojalo pa je mat črno ročno pošejpano. Kakor se v naravi rastline podajajo različnim obremenitvam (veternim in snežnim) se prav tako mizica malo zaziba pod obremenitvijo in ne sledi klasični stabilnosti mize.

24. Zevnik Lab

E-pošta: l.zevnik2@gmail.com

Ekskluzivno betonsko pohištvo

Podjetje Zevnik Lab je specializirano zagonsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem betona. V letu 2023 je podjetje razvilo več tehnologij in materialov za uporabo betona pri izdelavi pohištva tako za notranjo kot zunanjo uporabo, kot so pulti in mize velikih formatov. Izdelali smo konferenčno mizo (5,5×1,5m) za podjetje Salonit Anhovo (oblikovanje Studio Bonutti) z napetimi nogami in vgrajeno električno napeljavo. Pridobljeno znanje nam omogoča izdelavo ekskluzivnega pohištva po naročilu.

25. Sebastijan Kmet s.p.

E-pošta: aseba.kmet@gmail.com

Manjši hidroponični sistemi za gojenje zelenjave

Trajnostna rešitev za pridelavo zelenjave in začimb. Omogoča prebivalcem večjih mest kjer nimajo dostopa do obdelovalnih površin ali sveže domače zelenjave, da pridelujejo zelenjavo v svojem domu. Kar tudi pripomore k zmanjšanju zavržene hrane, embalaže za enkratno uporabo in 90% vode, ker sistem deluje na hidroponični način.

26. TIBAUT & ROPOT

E-pošta: sandra.tibaut@gmail.com

Stol MEET ME

Stol MEET ME je izdelan iz ostankov deščic pri montaži lesenih teras. Zasnovali so ga specialisti podjetja Tibaut in arhitektka Tina Semolič iz ROPOT-a. Vertikalne letve, ki se spajajo ob sedišču, ustvarjajo brezčasen videz stola, ki vizualno nadgradi vsako teraso. Stol MEET ME je trajnostna, okolju prijazna in estetska rešitev za terase ali notranje prostore, ki z izjemnim prepletom funkcionalnosti in unikatne zasnove navduši vse ljubitelje visokokakovostnega zunanjega pohištva.

Posebni gost Top idej

STUDIO AINO

Ustvarjanje v studiu Aino je vezano na svojstveno filozofijo. Sprva je bila to povezava arhitekture in obrti, ki nato vključi še unikatno oblikovanje. Pri snovanju ves čas iščejo, preverjajo, dvomijo in iščejo detajl. Ob tem pa resnica studia ostaja material, ki svojimi značilnostmi narekuje obliko in pogojuje uporabo. Najmanj v smislu aktualne okoljske krize morda lahko rečemo, da gre za pravo pot že od začetkov ustvarjalne poti. Njihova dela so zato s časom postajala vedno bolj opažena in nagrajena tudi v okviru naše oblikovalske borze.