Ambient in Dom plus

Sejma uradno odprta, podeljene tudi nagrade 31. Ambienta Ljubljana

Danes smo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli 31. Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter 5. Dom Plus s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami. Sejma je na slovesnosti odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han. Na njem pa smo podelili tudi nagrade in priznanja za oblikovalske presežke letošnjega Ambienta Ljubljana. Najvišje priznanje – Top of the Top – je prejelo podjetje BORA Holding GmbH, za pečico XBO.

»Po dveh letih premora zaradi koronavirusa in nesrečnem lanskem sejmu, ki je bil z odlokom prejšnje Vlade Republike Slovenije odpovedan in to v času, ko je že potekala montaža, se ponovno vračata sejma Ambient Ljubljana in Dom Plus. V ospredju letošnjega sejma je opremljanje, gradnja doma in oblikovalske rešitve ter letos še kako pomembne učinkovite energetske rešitve. Od danes pa vse do nedelje se bo na sejmu predstavljalo prek 200 podjetij iz 18 držav, « je na otvoritvi povedal mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

NAGRADE IN PRIZNANJA 31. Ambienta Ljubljana

Top of the top – nagrada Ambienta Ljubljana
 za presežek na področju oblikovanju. Strokovna komisija v sestavi, Vladimir Pezdirc, Jani Bavčer in Klemen Smrtnik je izbrala:

Podjetje BORA Holding GmbH, za pečico XBO
Utemeljitev komisije: Oblikovalec je upošteval smernice manj je več in s tem izpostavil izredno uporabniško izkušnjo.

Top ideje – borza oblikovanja – štiri priznanja za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih 11. Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi – Janez Mesarič, Dejan Kos in Kaja Strle:

ZEVNIK LAB, za 3D print betona
Utemeljitev komisije: Reinterpretacija betona kot materiala z uporabo sodobnih tehnologij in inovativne aplikacije.

JAN MIHELIČ – IronxWood, za mizo prihodnosti
Utemeljitev komisije: Simbioza ostrih in ovalnih linij ter natančnost izvedbe izdelka.

ADDiD PLUS, za pručko Step
Utemeljitev komisije: Večnamenski leseni izdelek, ki združuje funkcije kavne mizice in pručke.

Priznanje Najboljša Top ideja pripada SARI KRESAL, za mizico Vacanze
Utemeljitev komisije: Minimalističen pristop in izčiščene linije dajejo izdelku brezčasen izgled in možnost umestitve v različne tipe interierja.

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2023« – komisija v sestavi: predsednica Mateja Panter, Anka Štular in Julijan Krapež je odločila, da nagrado letos prejme:

RUJZ DESIGN d.o.o., za serijo sodobnih oprijemal za pohištvo oblikovalca Jakoba Gregorčiča
Utemeljitev komisije: Podjetje Rujz Design več kot 30 let izdeluje pohištvene ročaje in dekorativno okovje, ki ga oblikovalci notranje opreme redno aplicirajo v svoje projekte pohištva. Predstavlja pojem vrhunskih, uporabnih in estetskih sodobnih izdelkov, ki jih imajo radi projektanti arhitekti in oblikovalci, izvajalci mizarji in seveda končni uporabniki. In zelo pomembno – je razvojno naravnano podjetje, ki se je s svojimi izdelki usidralo v okolje slovenske pohištvene industrije kot kakovostna, zanesljiva, varna in tradicionalna blagovna znamka.

Spremljevalni program za prihodnje dni si lahko ogledate TUKAJ.

Ina Unuk, ina.unuk@gr-sejem.si