Ambient in Dom plus

Nagrade in priznanja 31. sejma Ambient Ljubljana

Top ideje — 11. razstava in borza kreacij mladih in obetavnih kreativcev

Dvorana Kocka – A2

Top ideje v ospredje postavljajo zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Ob tem ne gre zgolj za iskanje izdelkov ali medijsko izpostavljenost posameznikov, temveč za širše multidisciplinarno sodelovanje različnih deležnikov, ki naj skupaj iščejo rešitve za prihodnost.

Na 11. Top idejah se predstavlja 28 mladih arhitektov in oblikovalcev.

 

OGLEJTE SI JIH TUKAJ

Posebni gost Top idej

TAK KOLEKTIV – multidisciplinaren pristop k oblikovalskim izzivom

Dvorana Kocka – A2

Tak kolektiv je skupina mladih oblikovalcev, ki je svojo prepoznavnost začela graditi prav na Top idejah leta 2015 z leseno omarico Kredenca, za katero so prejeli nagrado. »Ko zares dobro spoznamo izziv, začnemo oblikovati rešitve. Različna profesionalna ozadja naših sodelavcev nam omogočajo, da pogledamo na probleme iz različnih perspektiv. Ideje skupaj nadgrajujemo in spreminjamo ter tako vedno najdemo pravo rešitev in definiramo njeno najboljšo izvedbo.« Trenutno uspešno delujejo v različnih segmentih oblikovanja in so dobitniki več prestižnih oblikovalskih nagrad.

Matic Lenaršič, Industrijski oblikovalec in inženir
Janžej Marinč, grafični oblikovalec vizualnih komunikacij
Jernej Koželj, Industrijski oblikovalec in inženir

Posebni gost Ambienta

Podjetje Cattelan Italia

Dvorana Kocka – A2

Podjetje Cattelan Italia je bilo ustanovljeno 1979 iz inovativnega duha Giorgia Cattelana in njegove soproge Silvije, ki sta se predala strasti do umetnosti in kreativnosti ter začela ustvarjati pohištvo. Giorgio v srcu nosi vonj lesa, ki ga navdihuje že vse od otroštva, ki ga je preživljal v delavnici svojega očeta. Medtem ko Silvija, učena in rafinirana, organizira ideje. Začetek je ena velika avantura tako s človeške kot s poslovne plati. Podjetje ima danes sedež v industrijskem delu Vicenze.

Na začetku novega tisočletja ponese Cattelan Italia svoj slog v največja mesta sveta. Gre za obdobje globalnega razvoja, ki ga odlikuje delo prave ekipe, ki je sposobna investirati v raziskave, kvaliteto, raznolikost tržišč in udobje. Odprejo vrsto »showroomov« in »corner in location«, ki predstavljajo glavni fokus mednarodnega poslovanja, medtem ko se izvoz razširi na več kot 140 držav. Ne le oprema, temveč ambienti, ki zahvaljujoč naravnim in funkcionalnim geometrijam govorijo univerzalen jezik. »Tujini je všeč profesionalnost naših storitev, ne zgolj naše pohištvo,« se rad spominja Paolo Cattelan, ki je od 2014 leta za krmilom družinskega podjetja. Izostri se kot proizvajalec idej, predvsem pa je človek svojega časa, ki je od deških nog hodil z očetom po tovarni. Misija se sintetizira v ohranjanju tradicije, humanizaciji tehnologije in omogočanju storitev na visoki kvalitetni ravni. Izdelek in blagovna znamka sta zaveza, ki potrjuje pot, kjer nič ni prepuščeno naključju.

TOP ARHITEKT – arhitekturno svetovanja

Na voljo so vam brezplačna arhitekturna svetovanja v sklopu projekta Top arhitekt. Ob predhodni prijavi na spletni strani na 30-minutni termin, vam svetovalci vse dni sejma predlagajo ideje za prenovo doma. Da boste lahko ta čas čim bolj učinkovito izkoristili, prinesite s seboj bodisi na papirju ali pa na USB ključu načrte, skice, fotografije.

Prenovite kopalnico z MERKURjevimi mojstri

Marmorna dvorana

S celovito storitvijo REČENO STORJENO v MERKURju poskrbimo za prenovo vašega doma – vse od ideje do realizacije. Storitev vključuje svetovanje, kakovostno izbiro materiala, ogled na domu, izris, hitro izvedbo, plačilo na obroke ter jamstvo na opravljeno delo. Obiščite spletno stran MERKUR Rečeno Storjeno, Delo prepustite izkušenim MERKURjevim mojstrom, vi pa se prepustite uživanju.

 

BREZPLAČNI 3D IZRIS VAŠE KOPALNICE

BREZPLAČNA NEODVISNA STROKOVNA SVETOVANJA

Gradbeni inštitut ZRMK

Preddverje dvorane Kupola

Vse dni sejma so na voljo strokovnjaki GI ZRMK, ki svetujejo glede gradnje in prenove stanovanjskih hiš in stanovanj, notranje opreme bivalnih prostorov ter zdravega bivalnega okolja.

Potekale bodo tudi samodejne predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj nič-energijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energetsko prenovo stavb, s sodobnimi sistemih ogrevanja, hlajenja in prezračevanje …

Prenesi program ZRMK

Mreža Ensvet – Eko sklad

Preddverje Marmorne dvorane

Eko sklad se zaveda pomembne in odgovorne naloge, da pomaga pri aktivnostih, ki so povezane z varstvom narave. Dosedanje izkušnje in primere dobre prakse želijo še nadgraditi z novimi dognanji in ukrepi, ki izboljšujejo stanje okolja. Prehod na obnovljive vire energije, učinkovita raba energije, ravnanje z odpadki, odpadnimi vodami, trajna mobilnost in ozaveščanje javnosti predstavljajo izziv zaposlenim.

Z brezplačnimi nasveti in razgovori pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah.

Prenesi program Ensvet

NOVOST NA SEJMU

Virtualno doživetje na sejmu Ambient Ljubljana!

Oblikovali smo prvi vzorčni interaktivni virtualni prostor GR, ki razstavljavcem ponuja možnost predstavitve njihovih izdelkov, obiskovalcem pa nepozabno izkušnjo.

Virtualna resničnost je oblika računalniške simulacije, kjer ima obiskovalec občutek, da se nahaja v umetnem okolju. Ob vstopu v virtualno resničnost obiskovalca opremimo s posebnimi očali in konzolo. Tako lahko vidi, sliši in občuti okolje, kot da bi bil v njem resnično prisoten in je v njem tudi aktiven.

Obiskovalec vstopi v sodobno virtualno stanovanje, ki je opremljeno s pohištvom oziroma posameznimi artikli, od kuhinj, dnevnih sob, kopalnic, spalnic do dekorjev in talnih oblog. Do posameznega artikla lahko dostopa s konzolo in izbira med različnimi izdelki, ponudniki ali spreminja barve in materiale izdelkov.

RAZSTAVE

BIOTEHNIŠKA FAKULTETA – Čar lesa (Steklena dvorana – C)

Z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani skupaj z Društvom za zaščito lesa Slovenije in Svetom za les že štirinajsto leto zapored organizira prireditev Čar lesa. S prireditvami Čar lesa promovirajo in spodbujajo predelavo in rabo lesa.

JURIJ RIHAR – Razstava Thonetovih stolov (Dvorana Kocka – A2)

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalcev Thonetovega pohištva, bo letos svoje kose razstavljal tudi na sejmu Ambient Ljubljana. Skozi razstavo bo pripovedoval zanimive zgodbe o pohištvu in pokazal kako jim sam vdahne novo življenje.

REUNICA – Obnovljeno pohištvo (Dvorana Kocka – A2)

Na Ambientu Ljubljana bosta na razstavi obnovljenega pohištva prikazala, kako vsak kos dobi novo priložnost in znova zaživi v polnem sijaju. Poslanstvo Reunice je ohraniti našo dediščino, ki se skriva v pohištvu. Ker, če je ne bomo ohranili, bomo z njo izginili tudi mi.

FAKULTETA ZA DIZAJN – Kakor si bomo postlali, tako bomo spali (Dvorana Kocka – A2)

Na razstavi »Kakor si bomo postlali, tako bomo spali« bodo predstavili ideje prostorov in vizije tekstilij. Izbrana dela so nastala v sklopu študijskega procesa na smeri Notranja oprema ter Moda in tekstilije.

DRUŠTVO OBLIKOVALCEV SLOVENIJE – O… oblikovanje (Dvorana Kocka – A2)

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) z atraktivno postavitvijo razstavnega prostora predstavlja mnenja svojih članov kot izjave, ki odražajo naš čas in zaznamujejo prihodnost. Namesto izdelkov razgaljajo svoj nazor, ki opazovalcu omogoča vpogled v stanje oblikovanja v slovenskem prostoru.

Višja strokovna šola Maribor (Dvorana Kocka – A2)

Predstavljajo se z izdelki projektnih tednov, kjer študenti izdelajo zastavljeno idejo od začetne skice do končne realizacije. Te izdelke so razstavljali tudi na svetovni razstavi EXPO DUBAI.