Ambient in Dom plus

Nagrade in priznanja 30. Ambient Ljubljana

Nagrada Pet najboljših – Top 5

Nagrada za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo, in nagrada za zmagovalca med njimi The Top of The Top.

Nagrajence izbere mednarodna komisija v sestavi:

1. Janez Koželj, u.d.i.a.
2. Vladimir Pezdirc, u.d.i.o.
3. Marco Marangone, u.d.i.o.
4. Rok Kuhar, u.d.i.a.

Janez Koželj
Vladimir Pezdirc
Marco Marangone
Rok Kuhar

Top ideje – razstava in borza oblikovanja

Nagrada inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev.

Komisija Top ideje:

1. Janez Mesarič, u.d.i.o.
2. Dejan Kos, industrijski oblikovalec, ustanovitelj studia Desnahemisfera
3. Ernest Nograšek, u.d.i.o.

Janez Mesarič
Dejan Kos
Ernest Nograšek

Zlata plaketa Naš dom

Zlata plaketa revije Naš dom za pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje. Priznanje podeljuje komisija, ki jo določi uredništvo omenjene revije.

Komisijo 2019 sestavljajo:

1. Jasna Marin, odgovorna urednica revije Naš dom
2. Robert Klun, u.d.i.a.
3. Mojca Berhtold, u.d.i.a.

Jasna Marin
Robert Klun
Mojca Berhtold

DOS – Društvo oblikovalcev Slovenije

Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije »Pohištvo leta«, ki ga podeli strokovna komisija društva, predstavlja izbor najboljšega med najboljšim na sejmu pohištva.

Komisijo sestavljajo:

1. Jožica Curk, u.d.i.a.
2. Petra Zupančič, oblikovalka interjerja
3. Julijan Krapež, oblikovalec in arhitekt

Jožica Curk
Petra Zupančič
Julijan Krapež

10. razstava in borza oblikovanja v Sloveniji

Dvorana Kocka – A2

»Pred devetimi leti je Gospodarsko razstavišče prvič dalo pobudo za ustanovitev oblikovalske borze s simboličnim naslovom »Pogled v prihodnost«. Da je res šlo za tovrsten pogled, kaže danes vse večje zanimanje vseh deležnikov, ki so, če gledamo širše, del sejemskega dogodka. Več kot očitno je, da vsako leto na Top idejah beležimo porast razstavljavcev. Po drugi strani pa so dobre ideje predvsem mladih oblikovalcev vedno bolj zanimive tudi za obiskovalce in potencialne investitorje. S kronološkega vidika pa izkušnje potrjujejo, da je naš dogodek marsikateremu ustvarjalcu bistveno pripomogel k njegovi širši prepoznavnosti. Torej, če se je bila na začetku naša vizija prihodnosti popestritev sejemske dejavnosti, je danes le-ta postala strategija. Prostor Gospodarskega razstavišča tako vse bolj postaja vez med ustvarjalnostjo mladih in njihovo uveljavitvijo na trgu.«

— Ernest Nograšek, u.d.i.o.

Na 10. Top idejah se predstavlja 26 mladih arhitektov in oblikovalcev.

Posebni gost Top idej razstava Papiro-logía

Papiro-logía – Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju

Razstava magistrskih študentov industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje

Dvorana Kocka – A2

Posebni gost Ambienta

Hrvaška oblikovalska znamka NUNC se na sejmu Ambient Ljubljana prvič predstavlja s svojo prvo in vsestransko zbirko, ki ornamentalno tradicijo pretvarja v igrivo minimalistično oblikovanje. Zbirka prikazuje kontrast med racionalno in geometrično obliko, ki jo mehčajo materiali, topli pasteli in teksture. Slednji odražajo identiteto naravnega geografskega okolja NUNC, domovine znamenitega slavonskega hrasta. Kolekcijo sestavljajo garderobna miza KIER, postelja in obešalnik (oblikovanje: Nataša Njegovanović), stol BOLTA (oblikovanje: Regular Company), polstol RUVO (oblikovanje: Vladimir Madunić), modularna miza ALA in barski stolček COT (oblikovanje: RU: T & Nataša Njegovanović), sistem polic SFUMATO (oblikovanje: Filter), omara DUJA (oblikovanje: RU:T), lesen delilnik prostorov TARABA (oblikovanje: Katerina Trpovska) in serija zrcal EHO (Lea Aviani).

Arhitekturno svetovanje – Top arhitekt

Si želite prenove interjerja? Bi pobarali o tem perspektivne strokovnjake? Strokovnjaki iz studiev Peljhan & Šimnovec, + STUDIO (plus studio), Mlada zasedba s širokim naborom različnih znanj in Studio 1991, so vam na voljo za 30-minutno brezplačno svetovanje. Da boste lahko ta čas čim bolj učinkovito izkoristili, prinesite s seboj bodisi na papirju ali pa na USB ključu načrte, skice, fotografije. Prijave so možne na vsako polno uro in jih sprejemamo po sistemu prvi pride, prvi melje do zapolnitve mest. Ne zamudite enkratne priložnosti, v naprej si zagotovite svoj termin.

Rezervacija svetovanja Top arhitekt 2019

Program na razstavnem prostoru revije Outsider

Sreda, 6. 11.,17.00–18.00: Sara Badovinac in Tina Rugelj
Četrtek, 7. 11., 17.00–18.00: Jereb Budja arhitekti in TEM Čatež
Peter, 8. 11., 17.00–18.00: Eva Matjaž in Matej Feguš
Sobota, 9. 11., 17.00–18.00: Anselma in Studio Moste
Nedelja, 10. 11., 17.00–18.00: Srđan Nađ in Žakelj, d. o. o.

Moderira Bor Pungerčič.

Brezplačna neodvisna strokovna svetovanja

Gradbeni inštitut ZRMK

Dvorana Sonet 2

Brezplačni in neodvisni strokovni nasveti
Za obiskovalce sejma so vse dni sejma na voljo od 11. do 18. ure nasveti neodvisnih strokovnjakov, ki vam svetujejo pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja v luči skoraj nič-energijskega standarda, ki bo stopil v veljavo že čez dobro leto dni, za javni sektor pa je že v veljavi. Skoraj nič-energijska hiša mora biti čim bolj energijsko učinkovita in uporabljati v čim večji meri obnovljive vire energije,pri tem je treba upoštevati vseživljenjske stroške.

Prosimo, da si prek e-pošte gcs@gi-zrmk.si rezervirate termin svetovanja. Svetovanje traja 30 minut individualno, zato je zaželeno, da predhodno pošljete načrt, skico ali fotografije prek e-pošte, da vam bodo svetovalci podali čim bolj kakovosten nasvet, ki ustreza dejanskemu stanju.

Brezplačna in neodvisna strokovna predavanja
Vse dni sejma bodo med 10. in 19. uro oz. v nedeljo do 17.30 ure potekale samodejne predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj nič-energijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energetsko prenovo stavb, sodobnimi sistemih ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, zdravim bivalnim okoljem (preprečitev vlage in plesni in kakovost notranjega zraka), različnimi primeri gradenj hiš, izbiro oken in vrat in njihovo vgradnjo ter neporušnimi metodami preiskav – georadar, termografija in test zrakotesnosti.

Program GI ZRMK (179 KB)

Mreža ENSVET – Eko sklad

Preddverje Marmorne dvorane – B2

Vas zanimajo aktualne subvencije, nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada za občane? Namenjeni so za spodbujanje učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Kateri ukrepi v energetsko obnovo se subvencionirajo? Kdaj se lahko pridobi ugoden kredit Eko sklada? Kateri so razpisi za enostanovanjske in večstanovanjske stavbe? Na kaj moramo biti pozorni pri izpolnjevanju vlog, da bo vloga popolna? Katere so pogoste napake pri izpolnjevanju vlog? Strokovnjaki Eko sklada vse dni sejmov na razstavnem prostoru v preddverju Marmorne dvorane – B2 odgovarjajo na vaša vprašanja, razkrivajo podrobnosti in novosti razpisov Eko sklada.Program ENSVET
Posvet in okrogla miza: Izzivi v lesarstvu