Ambient in Dom plus

11. Top ideje – razstava in borza mladih inovativnih ustvarjalcev

Pred dvema letoma smo na zadnjem sejmu obeležili10 let razstave in borze kreacij mladih in obetavnih kreativcev Top ideje. Izbrani mladi razstavljavci se predstavljajo z različnimi izdelki in pristopi. Nekateri stavijo na moderne tehnologije, drugi na recikliranje ali ročno izdelavo izdelkov. Predstavljajo se kot posamezniki ali v skupini. Na Gospodarskem razstavišču smo ponosni na to, da je projekt, ki marsikateremu mlademu oblikovalcu, arhitektu, rokodelcu ipd. omogoči prvo javno predstavitev, tudi priložnost za nove podvige v poslovni svet oblikovalske industrije.

Na 11. Top idejah se predstavlja 28 mladih inovativnih ustvarjalcev.

1. JAN MIHELIČ_IronxWood 

E-pošta: jan@ironwood.design 

Projekt Miza prihodnosti 

Prototip mize je izdelan iz obnovljivih materialov, 90 % lesa in 10 % kovine. Posebnost mize je podnožje, ki je izdelano na način, da deluje kot celota, kjer se linije prelivajo ena v drugo, mizna plošča pa vsebuje subtilne kovinske elemente, ki se povežejo s sredico vsake noge posebej.

2. JAN PANGERC

E-pošta: jan.pangerc@gmail.com

Nočna svetilka, stojalo za vino, miza

Nočna svetilko izgleda kot kos lesa, ki sveti. Različni vzorci na lučki oddajajo v temi posebno ambientalno svetlobo. V nočni svetilki, ki daje toplino domu, se srečujeta narava in modernizem. Svetilka je narejena iz hrastovega lesa in premazana s tikovim oljem. Stojalo za vino je narejeno v popolnem ravnovesju. Ko položimo steklenico skozi odprtino stojala, le ta stoji. Priloži se lahko tudi podstavek.

3. BERNIX 

E-pošta: info@bernix.si 

Marmorne kavne mize

Bernix furniture design je mlada slovenska pohištvena blagovna znamka. Specializirani smo v oblikovanju ekskluzivnega, ročno izdelanega pohištva vrhunske kakovosti v kombinaciji naravnih materialov in elegantnih oblik. Naša želja je prinesti lepoto narav nega kamna v oblikovanje notranjega pohištva. Nudimo visoko kakovostne izdelke z najboljšo izbiro različnih vrst čudovitega na ravnega marmorja, zaradi česar je vsak izdelek unikaten. Vsi izdelki so ročno izdelani v Sloveniji.

4. ŽIGA TOMC 

E-pošta: zeega.tomc@gmail.com 

Žiga Tomc – oblikovalec unikatne keramike 

V svojem stilu ustvarjam različne originalne izdelke iz keramike. Od skodelic, vaz, namiznih in stropnih luči, dekorativnih predmetov do mozaikov in ploščic. Vsak izdelek izdelam ročno iz gline po svojem dizajnu. S svojim delom želim navduševati ljudi, jih motivirati k ustvarjanju ter vzbujati občutek miru in zadovoljstva v sebi.

5. ROBERT GOMIŠČEK 

E-pošta: robert@linea-r.si 

Ypsichair.com 

Družino unikatnih inovativnih lesenih izdelkov Ypsichair sem nadgradil z Ypsi stolom in Ypsi mizico. Ypsi stol in mizica prikazujeta domiselno reševanje konstrukcijskih izzivov, na prvem mestu pa je pri celotni Ypsichair zgodbi estetski moment. Posebnost stola je inovativen način njegove preklopnosti, saj se preklopita sedež in hrbet, potem pa še zgornji del stola med noge. To mu omogoča, da spravljen sodi med najmanjše preklopne stole. Oblikovna posebnost tako Ypsi stola kot tudi Ypsi mizice je, da obe ploskvi, sedež in mizna plošča, konzolno štrlita v prostor. Oba nova izdelka zložena potrebujeta minimalni prostor. Stol in mizica sta med drugim del interierja jadrnice Elan GT-6, kjer sta med plovbo spravljena v omari.

6. DAMIJAN VONČINA 

E-pošta: damijanvoncina@gmail.com 

Lesene kljuke za notranja vrata in okna (KOPC) 

Lesene kljuke (KOPC) za notranja vrata in okna so pretežno ročno izdelana iz domačih vrst lesa kot so hrast, jesen, oreh in češnja. Lakirane so s kakovostnim lakom ali oljena. Njihova preizkušena trpežnost je primerljiva s kljukami izdelanimi iz drugih materialov.

7. PETER RENER 

E-pošta: peterrener@gmail.com 

Spotlight – nosilec kitare z ambientalno lučjo 

Spotlight je prefinjena nadgradnja dveh samostojnih produktov v dizajnu, ki vašo najljubšo kitaro postavi v središče sobe. Estetika in funkcionalnost sta združeni v kombinaciji naravnih materialov. Vsak detajl je premišljen in ima svojo vlogo. Nepogrešljiv dodatek v vaši sobi za vašo najljubšo kitaro.

8. NEŽA URAN 

E-pošta: info@lepu.si 

Prenova 

Kolekcija nad-cikliranih starin sporoča nadaljevanje. Raziskuje kontinuiran razvoj oblikovanja in postopne spremembe potreb bivanja. Danes živimo hitreje kot kdaj koli prej in stvari hitro zastarijo. K sreči začenjamo razumeti, da moramo čim več reciklirati in ponovno uporabiti. Pohištvo, ki sodobnemu bivanju ne ustreza več, postane odveč, ali pa se spremeni v muzejske eksponate.

9. ADDiD PLUS 

E-pošta: andraz.rudi.vrhovsek@gmail.com 

STEP

Čajna mizica je stranski produkt, proizvodnega procesa stola Hashtag. Step združuje funkcije kavne mizice in pručke. Miza zagotavlja dovolj veliko odlagalno površino, da jo lahko izkoristimo tudi za delo s 15“ prenosnim računalnikom ali tablico. Lahko jo prilagodimo z električnim podaljškom in jo tako spremenimo v prenosno delovno enoto. S priročno ozkostjo ne zaseda uporabnega bivalnega prostora in hkrati omogoča, da jo uporabimo kot stopnico za doseganje višje ležečih delov bivalnih prostorov.

10. JERNEJ JAROSLAV KROPEJ 

E-pošta: jernej.kropej@gmail.com 

Kolekcija izdelkov iz topolove vezane plošče 

Poganjalček Vroom je namenjen otrokom od 1. do 6. leta starosti in je primeren za notranje prostore oz. gladke površine. Lahko se vrti za 360 stopinj, zaradi česar je enostavno priti iz tesnih prostorov in slepih ulic. Ob gugalniku Morski pes otrok lahko razvija motorične spretnosti, obenem ga gugalnik popelje v svet morskih doživetij. Gugalnik je primeren za enega ali dva otroka od drugega leta starosti. Široka in stabilna pručka omogoča varno uporabo pri doseganju višine in nudi udobno stopanje in sestopanje. Tatami stolček ima značilno modularno površino v obliki sestavljanke. Tatamiji se med seboj sestavljajo v vseh smereh zaradi česar omogočajo različne sestave po želji uporabnika. Če se ga obrne za 90° postane otroški stolček z naslonjalom. Meditacijska pručka je ergonomsko oblikovana za stabilen položaj med meditacijo. Noge omogočajo nagib sedala, tako da se naklon prilagodi posamezniku. To omogoča optimalno vzravnano hrbtenico, ki se ne seseda v predelu križa.

11. JAN TRČEK 

E-pošta: jan.trcek97@gmail.com 

Pladenj Jan in Večnamenski počivalnik 

Oba projekta sta bila izpeljana na Višji strokovni šoli v Ljubljani – smer oblikovanje materialov. Pladenj Jan je kombinacija pladnja in servirne deske, ki se lahko uporabljata samostojno, po uporabi pa se deska pospravi v pladenj. Večnamenski počivalnik je kombinacija počivalnika in športnega rekvizita za raztezanje in krepitev mišic hrbta in trebuha. Izvajamo lahko okoli 10 različnih vaj.

12. JO ZORNIK 

E-pošta: jo.zornik@gmail.com 

Trajnostno svetilo 

Pri izdelavi in oblikovanju svetila so uporabljene kvalitete trajnostnega oblikovanja – od materiala, izdelave, transporta, ter uporabe pri končnem kupcu. Svetilo je oblikovano iz Tyveka, ki ga je mogoče ob koncu življenjske dobe 100 % reciklirati in uporabiti za nov izdelek. Geometrijske linije zloženega Tyveka ustvarjajo popolno simetrijo in čudovite sence ter ne predstavljajo odpadnega materiala v proizvodnem procesu. Uporaba belega Tyveka ustvarja sijaj in eleganco ter doda toplino v okolje.

13. KSENIIA SULTANOVA 

E-pošta: k.sultanova0@gmail.com 

Kovinsko mizno podnožje 

V sodelovanju z razvojnim oddelkom Voga, d.o.o. sem razvila edinstveno nogo za sistem miznih podnožij Voga Hide. Noga ustreza sodobnim trendom, izpolnjuje visoke standarde podjetja in rešuje določene težave kupcev. Pri razvoju izdelka smo posebno pozornost namenili velikosti paketa razstavljenega miznega podnožja, saj s tem ustvarimo čim manj odpadnega materiala, porabimo manj goriva in zmanjšamo transportne stroške.

14. JASNA LUKANC 

E-pošta: jasna.lukanc@gmail.com 

Alles Klar 

Odpadnemu steklu s kombinacijo ročnega dela in talilne peči dajem novo življenje, funkcijo in uporabnost. Moja želja je prinesti igro stekla, barve, oblik in svetlobe v ambient, kar mu zagotovo da poseben čar. Za osnovo uporabljam ravne kose odpadnega stekla v kombinaciji z oksidnimi barvami, kovinskimi odpadnimi elementi in naravnimi materiali. Ker me navdihujejo organske oblike, model in steklo ročno oblikujem.

15. BENJAMINA ŽVIPELJ 

E-pošta: beni.zvipelj@gmail.com 

Aluminijasti izdelki za kulturo omizja – pladenj, držalo za prtičke, svečniki 

Izdelki so rezultat raziskovanja aluminija v kontekstu kulture omizja. Njihova prednost je, da se lahko 100 % reciklirajo. Edina izjema so jekleni vijaki v pladnju, ki posamezne dele izdelka držijo skupaj, hkrati pa pladenj rahlo dvignejo od površine, kar je v okolju, kjer je prisotna voda, dobrodošlo. V setu je pet izdelkov: pladenj, dva manjša svečnika in en večji ter držalo za prtičke. Povezani so prek simbola metulja, ki je tesno povezan tudi z začetki in lastnostmi materiala iz katerega so izdelani. Njihova prednost je v nizki teži, enostavnem procesu njihove izdelave in nizkih stroških.

16. AJDA MIŠKA 

E-pošta: ajda.miska@gmail.com 

Billie&Frank 

Starim in zapuščenim kosom pohištva dajemo novo priložnost, da vam šepetajo o ustvarjalnosti, potrpežljivosti, igrivosti in nostalgiji. Predvsem pa se vsi skupaj veselimo, ko kosi dobijo nov dom, kjer jih sprejmejo prav takšne, kot so – z vsemi njihovimi nepopolnost[1]mi, ki pripovedujejo zgodbe o njihovih prejšnjih življenjih.

17. BOŠTJAN PEČNIK 

E-pošta: bostjan.pecnik@gmail.com 

Trinožna miza Leaf 

Trinožna miza je nastala kot inspiracija pravega lista. Postavitev furnirja z glavno žilo posnema pravi drevesni list. Vitke hrastove nogice nosijo črno profilirano ploskev na kateri je prilepljen furnir.

18. ANEJ JURJEVČIČ 

E-pošta: anej.jurjevcic@gmail.com 

Sedi 

Izdelava prototipa stola, primernega za industrijsko izdelavo. Narejen je lahko iz vseh vrst masivnega lesa, trdih listavcev ali vezane plošče. Izpeljanke stola so primerne za jedilnico, sprejemne prostore, počivalnike, gugalnike idr.

19. JERNEJ MARKIČ 

E-pošta: jernejxmarkic@gmail.com 

Otroško igralo Plezalko 

Otroško igralo Plezalko je preprost preplet lesenih količkov in viseče mreže. Vendar pa v brezmejni domišljiji otrok lahko nastane gora za plezanje. S preprostim pokrivalom se spremeni v grad, na mreži pa se lahko zazibajo na morskih valovih. Inspiracija za oblikovanje je nastala na podlagi skic za most Leonarda da Vincija. Z le nekaj zarezami v 120 cm dolgih lesenih palicah nastane zanimiva konstrukcija, ki je samonosna in zato ne potrebuje močnih spojnih elementov. Za večjo varnost je povezana le z nevidnimi lesnimi vijaki.

20. DAVID DROLC 

E-pošta: drolc.david@gmail.com 

Klubska mizica s pripadajočo dekorativno svetilko 

Tematika klubskih mizic in dekorativnih svetil se nanaša na najrazličnejše možne variante, ki se med seboj razlikujejo tako v uporabljenih materialih kot tudi v oblikah. Večina današnjih izdelkov, ki so na trgu, so oblikovani za trenutni, aktualni čas, na žalost se prav zato običajno kmalu zavržejo. V težnji po trajnostno oblikovanem izdelku sem se odločil, da oblikujem in izdelam unikatna izdelka, in sicer mizo s pripadajočo dekorativno svetilko v DIY okolju.

21. ŠC LJUBLJANA, SREDNJA LESARSKA ŠOLA 

E-pošta: gabrijela.dolensek@sclj.si 

Lesena svetila Iluzija in Harmonija 

Stoječa, stenska in nočna svetilka, iz kolekcije Iluzija, so delo Tima Zupančiča iz 1. b,, ki se je lotil ustvarjanja lesenih svetilk v okviru šolskega natečaja v letu 2022/23. Svetilka Harmonija pa je nastala pri predmetu Oblikovanje, prav tako v šolskem letu 2022/23. Idejna zasnova je delo skupine dijakov: Jurija Mlakarja, Mitje Pagona, Jo[1]šta Lunarja in Medarda Verbinca. Navdih za svetilko je bil zlati rez, izdelal pa jo je Jurij Mlakar. Vse svetilke so iz domačih lesnih vrst.

22. MAJA STAMENKOVIĆ 

E-pošta: maja.stamenkovic@yahoo.com 

Ljubezenska pisma. LOVE LETTERS 

Nočne omarice LOVE LETTERS, nas v času digitalne komunikacije opomnijo na pomen pisanja ljubezenskih pisem, kot tudi na to, da smo v vzporedni virtualni realnosti pozabili pisati in brati. Oblikovane so iz različnih materialov in barv v obliki pisemskih ovojnic na kovinskem podnožju. Premika posameznikove meje glede dojemanja nočne omarice, zgolj kot kosa pohištva ob postelji namenjenega shranjevanju.

23. ZEVNIK LAB 

E-pošta: l.zevnik2@gmail.com 

3D print betona: Izdelava pohištva

Podjetje Zevnik Lab d.o.o. je specializirano zagonsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem materialov in tehnologij s področja gradbenih materialov, arhitekture in oblikovanja. V letu 2022 smo razvili 3D tehnologijo in materiale, s katerimi lahko izvedemo tudi zahtevnejše oblike 3D tiskanja betona večjih formatov in tako omogočamo razvoj parametrične arhitekture. Klubska miza, ki jo je oblikoval Jurij Ličen, predstavlja prototipni model in verifikacijo lastne tehnologije in materialov. Izdelana je iz lahkega betona izjemnih tehničnih karakteristik. Zevnik Lab je v letu 2021 razvilo tudi mikro-strukturne cementne materiale. Primer verifikacije materiala in tehnologije izdelave je maketa Bleda izdelana na podlagi javno dostopnih Lidar topografskih podatkov.

24. KATARINA PIKA ŠIRCA 

E-pošta: sirca.pika@gmail.com 

Oblikovanje in izdelava modularne lesene igrače 

Lesena didaktična igrača za večji starostni razpon otrok spodbuja otrokov razvoj in omogoča več različnih načinov igre. Igrača je izdelana iz lesene vezane plošče, na zadnji strani so pritrjeni magneti, s katerimi igrača pridobi možnost vertikalne igre. Igrača omogoča več različnih načinov igre, ki se razlikujejo glede na zahtevnost in starost otroka.

25. SARA KRESAL 

E-pošta: info@studio-kresal.eu 

Mizica Vacanze 

Mizica Vacanze je izdelana iz kaljenega dimljenega sivega stekla. Stekleni kosi so med seboj lepljeni z UV lepilom, podnožje in zgornja plošča pa sta med seboj povezana z aluminijastim križem. UV lepilo nam omogoča, da so stiki med posameznimi kosi stekla praktično nevidni. Odtenek sive barve stekla se razlikuje glede na kot svetlobe, ki jo osvetljuje in svetlost prostora, v katerega je umeščena. Mizico lahko uporabimo tudi kot element nočne omarice.

26. MARTINA SIMONIČ 

E-pošta: my8shadows@gmail.com 

Doors to Imaginarium 

Vrata so element, ki ga ima vsak dom. Njihovi uporabnosti dodajmo še pridih drugačnosti, igrivosti. Poslikava oz. dekor je unikaten. V večini primerov je poslikava narejena v mešani tehniki ali ročni poslikavi. V razstavljeni različici gre tudi za ponovno uporabo papirja in blaga.

27. LOGOTOWOOD – MIHA JANKOVIČ 

E-pošta: logotowood@gmail.com 

Hrastov val 

Umivalnik je narejen iz ostanka hrasta, ki je ostal pri razrezu debla. Spodnja stran umivalnika je ostala taka kot ga je oblikovala narava. Minimalističen dizajn zgornje strani pusti lesu, da nas sam navdihne z njegovo lepoto. Umivalnik je premazan s sedmimi sloji zaščite, kar omogoča uporabo brez vzdrževanja.

Javor 

Umivalnik je narejen iz trdnega masivnega javorjevega lesa. Javor je slovenski in se je naravno sušil več kot desetletje. Dizajn je minimalističen, saj tako v ospredje stopi naravna lepota lesa s čudovitimi linijami. Zaščiten je s sedmimi sloji zaščite in zaključkom v mat prozorni barvi za bolj naraven izgled.

Navdih Japonske 

Umivalnik je narejen iz masivnega lesa cedre. Les je sušen umetno in pripravljen za obdelavo. Dizajn je minimalističen. Tako v ospredje stopi naravna lepota lesa, ki smo ji dodali vzorce po navdihu Japonske. Zaščiten je s sedmimi sloji zaščite in zaključkom v mat prozorni barvi za bolj naraven izgled.

Posebni gost Top idej

Tak kolektiv je skupina mladih oblikovalcev, ki je že večkrat sodelovala na Top idejah, kjer so bili tudi nagrajeni.

Trenutno Kolektiv uspešno deluje v različnih segmentih oblikovanja in je med drugim dobitnik nekaterih prestižnih oblikovalskih nagrad kot so IF in Red Dot Design Award.

TAK KOLEKTIV sestavljajo Janžej Marinič, Jernej Koželj in Matic Lenaršič