Ambient in Dom plus

Top ideje – razstava in borza oblikovanja

Tri priznanja za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih 12. Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi – Janez Mesarič, Dejan Kos in Kaja Strle.

  • SEBASTIJAN KMET, za hidroponični sistem za gojenje zelenjave

Utemeljitev komisije: Inovativna ideja, ki je vsekakor vizija prihodnosti. Sistem, ki gojenje zelenjave v teh nepredvidljivih časih približa vsakemu posamezniku.

  • PRIMOŽ POLH za Kntregca otroške mizice in stole

Utemeljitev komisije: Precizna izdelava in eleganten videz izdelkov.

  • NINA SAVIČ, za Jugošik

Utemeljitev komisije: Inovativna interpretacija starih pohištvenih kosov, ideja, ki spodbuja trajnostno miselnost in ustvarja občutek nostalgije.

Hidroponični sistem za gojenje zelenjave, foto: Žiga Koren
Kntregca otroške mizice in stole, foto: Žiga Koren
Jugošik, foto: Žiga Koren

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2024«

Thonetovi stoli, foto: Žiga Koren

Jurij Rihar za Thonetove stole

Utemeljitev komisije: Jurij Rihar, mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo, je eden največjih poznavalcev Thonetovega pohištva v vseh variacijah del znamenitega avtorja. Pohištvo, nabrano iz različnih okolij, je večinoma v slabem stanju, zato je vsak izdelek svojevrsten ustvarjalni izziv. Med oživljenimi kosi prevladujejo sedežno pohištvo, gugalniki, stoli in otroški stoli. Mojster Rihar svoje oživljanje bukovih krivin izvaja z izjemno predanostjo in na zavidanja visoki strokovni ravni. Njegov prispevek slovenskemu oblikovanju je predvsem dejstvo, da slovenskim pohištvenim izdelkom, ki bi jih običajno zavrgli, daje novo življenje in to po vseh plateh presega raven večine sodobnih izdelkov. S tem postavlja smeri novih razmislekov, ki si vedno močneje utirajo pot v vsakdanje okolje in tudi v oblikovalske procese.

Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije »Pohištvo leta«, ki ga podeli strokovna komisija društva, predstavlja izbor najboljšega med najboljšim na sejmu pohištva.

Komisijo sestavljajo
: Jurij Dobrila, Jani Bavčer in Nika Curk